Yunanistan'ın imdadına yetişti! 'Savaş gemilerini' manşetten verdiler
Türkiye ile yarışabilmek için devasa bir borçlanmanın altına giren Atina yönetimi, toplamda 10 milyar doları bulacak yeni anlaşmalar yapmanın eşiğinde. Doğu Akdeniz'de varlık göstermek adına elinden geleni yapmaya çalışan ülkede haber kuruluşları, bu sefer de topraklarına iyiden iyiye yerleşen ABD'den savaş gemileri alınacağını yazdı.
Yunan hükümeti borç batağında olmasına rağmen, Türkiye karşısında pozisyon kazanabilmek adına başlattığı askeri harcamalara bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Yunan basını, bu sefer de donanmaya yönelik yeni harcamaları manşetten verdi.
2
Yunan basınında çıkan habere göre, ABD hükümeti Cuma günü Yunanistan'a dört fırkateynin satışına yeşil ışık yaktı ve Eylül ayında üç fırkateynin Yunan Donanmasına satışı için bir ön anlaşma imzalayan Fransa ile rekabete girdi.
3
Haber şöyle devam etti: ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Elliott tarafından Paris'te imzalandıktan üç ay sonra, 6,9 milyar dolar değerindeki dört fırkateyn ve teçhizatının potansiyel satışını onayladığını söyledi. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in de benzer bir anlaşmaya imza atması bekleniyor.
4
F-35'İ ÜRETEN FİRMA YİNE DEVREDE
Bu satışın, 'ABD dış politikası ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyen bir NATO müttefikinin güvenliğinin güçlendirilmesi' amacıyla yapıldığı bildirildi. Pentagon, gemilerin ana yüklenicisinin, F-35'leri de üreten Lockheed firması olduğunu belirtti.
5
Washington ayrıca, değeri 2,5 milyar dolar olan dört Yunan MEKO sınıfı fırkateynin modernizasyonuya ilişkin bir sözleşmeyi de onayladı.
6
Duyuruda, Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın ekipmanının modernizasyonu için 'uluslararası bir ihalenin kazananı ile' sözleşme imzalanacağına açıklanarak, 28 Eylül'de Fransa ve Yunanistan liderleri tarafından açıklanan anlaşmanın nihai olmadığı ima edildi.
7
FRANSA'DAN DA FIRKATEYN GELECEK
Fransa cumhurbaşkanlığının Avustralya'ya tedarik edeceği denizaltı fiyaskosuna teselli olarak sunduğu Fransa-Yunanistan anlaşmasına göre, Fransa'da üç Belharra fırkateyni inşa edilecek ve 2025-2026 yıllarında Yunan Donanması'na teslim edilecek. Dördüncü bir fırkateynin olası inşasına ilişkin de bir madde bulunuyor.
8
Fransa Savunma Bakanlığı, "yıl sonuna kadar" imzalanması beklenen ikili anlaşmanın tutarının "üç milyar avro" olduğunu açıkladı. Gemilere ek olarak, Fransız MBDA füzesi üreticisi de silahlarına (Aster uçaksavar füzeleri, Exocet karadan havaya füzeler, torpidolar) üç yıl boyunca destek sağlayacak.
9
Eylül ayında ABD, Hint-Pasifik bölgesinde, Canberra'ya nükleer enerjili denizaltı tedarikini de içeren üçlü bir güvenlik anlaşmasını duyurdu. AUKUS olarak adlandırılan anlaşma, Avustralya Donanması'na on milyarlarca avro değerinde Fransız konvansiyonel denizaltı tedariki için Paris ve Canberra arasındaki bir sözleşmenin iptali anlamına geldiği için Fransa'da öfkeye yol açmıştı.
10
YUNAN BASINI KENDİNDEN GEÇTİ
Doğu Akdeniz'de Türkiye karşısında istediği noktaya gelemediği için kendisine müttefik arayışına giren Yunanistan, topraklarındaki ABD askeri mevcudiyetini artırıyor.
11
Yunan basını, yenilenen ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) ile birlikte ABD'nin Yunanistan'daki mevcut beş üsse ek olarak dört yeni askeri üssün daha kurulacağını bildirdi.
12
Haberde, "İskiri adasındaki erken uyarı üssüne ek olarak Salamis deniz üssüne, Kastelli, Kalamata ve Andravida hava üslerine sahip olacağız" ifadeleri kullanıldı.
13
EK SİLAH SİSTEMLERİ SEVK EDİLECEK
"Amerika Birleşik Devletleri, Dedeağaç'taki Giannouli kampının bir kısmını, Litochoro'daki atış poligonunu ve Stefanovikio Askeri Havaalanı yanındaki Georgoulas kampını da devretti" bilgisi verilen haber, şöyle devam etti:
14
Beş ABD üssünde yüzlerce uçak, tank, tanksavar silahı, havan topu, zırhlı araç, ağır silah, radar ve hava savunma sistemi olduğu vurgulanan habere göre, ek silah sistemlerinin de Yunanistan'a sevk edileceği kaydedildi.
15
BAE'DEN İKİNCİ EL 60 ADET JET ALINACAK
Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) elinde Yunan Mirage 2000-5Mk.2 ile neredeyse aynı özelliklere sahip en az 60 adet kullanılmış ancak çok iyi durumda olan Mirage 2000-9 uçağı olduğu biliniyor. Alınan bilgiye göre Fransa'dan Rafale jeti alacak ülke, bu uçakları satmaya sıcak bakıyor.
16
Yunan Hava Kuvvetleri tarafından çok düşük bir fiyata, 40 ila 60 adet Mirage 2000-9'un tüm silahlarıyla birlikte satın alınması, Yunan F-16 VIPER'in mevcut yükseltme programlarıyla birlikte, Atina'nın hava gücünü ciddi şekilde artıracak.
17
Bu avcı uçaklar olası bir Yunan-Türk çatışması durumunda doğrudan vurma görevlerinde, yüzey hedeflerine saldırmada ve elektronik gözetleme/müdahalede kullanılacak.
18
ATİNA'DA F-35 HAYAL KIRIKLIĞI
Doğu Akdeniz krizinde Türkiye'ye karşı silahlanan Yunanistan, Fransa'dan aldığı Rafale jetlerine F-35 savaş uçaklarını da eklemek istiyor. ABD'den F-35 jetlerini resmen isteyen Atina yönetiminde hayal kırıklığı var.
19
To Vima gazetesinde yer alan 'Bir üst modelle güncellenen Yunan F-16'ları ve F-35'lerin zorlukları' başlıklı haberde, savunma sanayinden kaynakların görüşlerine yer verildi. Habere göre, 83 adet Yunan F-16 uçağının Viper versiyonuna yükseltilmesi yolda.
20
17 Kasım'da Yunan Hava Kuvvetleri (PA) tarafından yükseltilecek sekizinci uçak, Tanagra'daki Helen Savunma Sanayii (EAB) üssüne uçtu. Mühendisler, değiştirilecek olan cihazların demontaj ve sökümüne girişti ve jetleri Viper'a dönüştürecek eklemeler için hazırladı.
21
Block-50'ler 7-8 bin saat uçma kabiliyetine sahipken, olası bir yükseltme onlara 2-3 bin saat daha uçuş sağlayacak. To Vima'ya göre, yenilenen F-16'lar Fransa'dan satın alınan 24 Rafale savaş uçağının dahil edilmesiyle birlikte Ege ve Doğu Akdeniz hava sahasında denge sağlayabilir.
22
BİR SAATLİK UÇUŞ 15 BİN DOLAR
Türkiye'nin programdan çekildiği bir dönemde Yunanistan'ın beşinci nesil F-35 uçağını tedarik edip etmeyeceği konusunda yoğun tartışmalar yaşanıyor. Savunma sanayi kaynakları, "Türkiye F-35 programından çıktı. Bu nedenle inşa edilen 6-7 uçak ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılacak" ifadesini kullandı.
23
Aynı kaynaklara göre Yunanistan'ı meşgul eden ve hala endişelendiren F-35'ler konusunda bazı 'caydırıcı' istatistikler var. Huffington Post Yunanistan ise, F-35'lerin Atina yönetimine maliyetini mercek altına alan bir haber yayımladı. 80 milyon doları aşan fiyatı bulunan F-35'lerin her bir saatlik uçuştaki faturası ise 15 bin dolar.
24
Bir F-35'in satın alma maliyeti 80 milyon dolar civarında olsa da, yetkililer fiyatının daha da düşeceğini iddia ediyor. Yunanistan'ın iki beşinci nesil avcı uçağı filosu, yani 24 uçak satın alması durumunda, bu devasa bir silahlanma programı anlamına gelecek.
25
Habere göre, Yunanistan'a üç modeli bulunan savaş uçağının ABD Hava Kuvvetleri'nin kullandığı F-35A versiyonu sevk edilebilir. Lockheed Martin tarafından şimdiye kadar 720'den fazla üretilen F-35'ler 453 bin saati aşkın uçuş gerçekleştirdi.
26
Konuya yakın kaynaklar silahlanma kararlarının siyasi olduğunu söylese de, buradaki sıkıntı ekonomik veriler. Ancak yakın geçmişte Yunanistan F35 için malzeme mevcudiyeti ve tahmini fiyatlar için bir talep gönderdi.
27
ABD'DE OYLAMA YAPILABİLİR
Doğu Akdeniz'deki restleşmede açık şekilde Yunanistan'ın yanında saf tutan ABD, NATO müttefiki Türkiye ile krize yol açacak resmi bir hamleye girişiyor. Yunanistan 2020 bitmeden ABD'den resmi olarak F-35 jetleri istedi, Haziran 2021'e gelindiğinde ise ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez tarafından bir tasarı sunuldu.
28
Türkiye karşıtlığıyla bilinen Bob Menendez'in Haziran ayında gündeme getirdiği ABD-Yunanistan savunma işbirliği tasarısı, artık ABD Senatosu'nda inceleniyor. 'ABD-Yunanistan Savunma ve Parlamentolar Arası Ortaklık 2021' başlıklı yasa tasarısı, ABD savunma bütçe paketine (NDAA) bir değişiklik olarak dahil edildi. Bu gelişme tasarının hızlı oylanmasına zemin hazırlayabilir.
29
Şimdi savunma bütçesi paketinin Şükran Günü haftasının ardından Senato genel kurulunda oylanması bekleniyor. Bunu, Parlamento ve Senato arasında önceden belirlenmiş müzakere izleyecek ve bu süreç boyunca iki organın kendi versiyonları tek bir nihai metinde birleştirilerek, yasa haline gelecek.
30
YEDİNCİ MADDE
Tasarıya göre, ABD Kongresi, Yunanistan'ın Rus teçhizatına olan mevcut bağımlılığından kurtulmasına yardım etmenin ABD'nin çıkarına olduğunu düşünüyor. Bu kapsamda 2022-2026 yılları arasında Atina'ya yıllık 25 milyon dolarlık askeri yardım yapılması öngörülüyor.
31
13 adımlı Atina-Washington savunma işbirliğinin ise 7'nci adımı dikkat çekici. Doğrudan Türkiye'nin satın aldığı F-35'leri içeren kısımda şu ifadeler kullanıldı: "ABD, F-35 savaş uçaklarının Yunanistan'a satışını, Türkiye'nin Rus S-400 sistemini satın alması nedeniyle programdan çıkarılması sonucu üretilen ancak Türkiye'ye teslim edilmeyen uçakları da içerecek şekilde desteklemelidir."
kaynak:https://www.milliyet.com.tr/galeri/son-dakika-yunanistanin-imdadina-yetisti-savas-gemilerini-mansetten-verdiler-6659351/31