Omicron'un kökenine ilişkin Çinli bilim insanlarından açıklama: Farelerden insanlara sıçradı

Dünyada baskın varyant haline gelen Omicron'un kökenini bulmak, salgınla mücadelede büyük önem taşıyor. Çin'de yapılan yeni bir çalışma, Omicron'un ters zoonozun bir sonucu olduğunu gösterdi. Bilim insanları, corona virüsün önceki varyantlarından 3 kat daha hızlı evrimleşen Omicron'un insan vücudunda gelişemeyeceğini, ancak bir farede ortaya çıkabileceğini gösterdi. Buna göre, insanlar tarafından enfekte edilen bir farede corona virüs, çok sayıda mutasyon biriktirdi ve bir yılın ardından insanlara geri sıçradı.

 Bilimler Akademisi tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, corona virüsün  varyantı (B.1.1.529) farelerde evrimleşti ve insanlara geri sıçradı.Omicron’un kökenlerini anlamak,  mevcut ve ortaya çıkabilecek yeni varyantlarla mücadele büyük önem taşıyor ve şu anda corona virüs araştırmalarının kilit soruları arasında yer alıyor.

 

Bununla birlikte, dünya genelinde bilim insanları, şimdiye kadar üç olasılığı değerlendirdiler: Bunlardan ilki,  bir süre boyunca bilimsel olarak izlenmeyen bir toplulukta ortaya çıkmış olabileceği. İkincisi  uzun süreli bir enfeksiyonu olan bağışıklığı baskılanmış bir hastada corona virüsün mutasyona uğramış olması, üçüncüsü ise ters zoonozun bir sonucu olması.

Son varsayıma göre, corona virüs insanlardan bir hayvanı enfekte etmek için atladı ve bu hayvandan sonra  tekrar insanlara sıçradı.