Kira fırsatçılarına ağır cezalar geliyor

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler sonrası birçok şehirde “ara zam” isteyen ev sahipleri kiracılarına “ya fiyatı artır ya da evden çık” baskısı yapıyor bakanlar, fahiş fiyat artışıyla karşılaşan vatandaşlara her platforma şikâyette bulunmaları çağrısı yaparak, olağanüstü hal yetkisi kullanacakları uyarısında bulunuyor.

09:20:43 | 2023-02-27




Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları yaraları sarmak için seferber olurken bazı ev sahiplerinin fırsatçılık yapmaya başlamaları dikkat çekti. Depremler sonrası birçok şehirde yaşanan fahiş kira artışlarının ardından, CİMER, Alo 175, Adalet, Maliye, Ticaret Bakanlığı, tüketici mahkemelerine binlerce şikâyet geliyor. Ankara, Mersin, İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde "ara zam" isteyen ev sahipleri eski kiracılarına "ya fiyatı artır ya da evden çık" baskısı yapıyor. Bakanlar, fahiş kira artışıyla karşılaşan vatandaşlara karakollardan 112'ye kadar her platformdan şikâyette bulunmaları çağrısı yaparak, olağanüstü hal yetkisi kullanacakları uyarısında bulunuyor.

TAHLİYE DAVASI AÇILMALI
Borçlar Kanunu ve Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu'na göre piyasada afet döneminde "darlık yaratıcı, dengeyi ve serbest rekabeti bozucu, tüketicinin mallara ulaşımını engelleyici faaliyetlerde" bulunulması suç teşkil ediyor. Ev sahibinin kiracıyı "kendim oturacağım" diyerek çıkarabilmesi için ihtiyacının gerçek olduğunu ispatlaması için sulh mahkemesinde "ihtiyaç nedeniyle tahliye davası" açması gerekiyor. Kira sözleşmesi bitse dahi kiracının evi boşaltması talep edilemiyor. Kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bildirimde bulunularak sözleşmeyi feshedip kiracının tahliyesi istenebiliyor. "Oğlum oturacak" diyerek kiracıyı çıkaran daireyi 3 yıl kiraya veremiyor. Bu nedenle kiracılar, bu koşulla çıkarıp 2 ay sonra kiraya veren ev sahiplerinden 1 yıllık kira kadar tazminat, taşınma masrafı alabiliyor.

YILDA BİR KEZ ARTIRILIR
Kiralık mülklerde aylık ödeme tutarının artışı yılda bir defa olmak üzere gerçekleşir. Kiralara yapılan zam oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın TÜFE'sine göre belirlenir. (Yüzde 25 sınırı geçici bir uygulama) Mülkün aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamaz. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir. Tüketici mahkemelerine başvurulabilir, dava açılabilir.




ETİKET :  kira artışları kira fırsatçıları muğla haber ajansı son dakika haberleri

Tümü