Kişi başına bir küçük baş hayvan düşecek
Hayvan varlığını artıracak çalışmalar sürüyor. Çoban istihdam eden 210 bin işletmeye 800 milyon lira destek ödendi. 42 bin kişi sürü yönetimi eğitim programına katıldı, pandemi döneminde 3 bin 200 çoban sertifika aldı. Çoban istihdamı desteği 6 bin liraya çıkarıldı
TÜİK verilerine göre küçükbaş hayvan sayısı geçen yıl yüzde 6.3 artışla 57 milyon 519 bin olarak hesaplandı. Türkiye nüfusunun her birine bir küçükbaş hayvan düşecek şekilde üretim planlaması yapılırken, kırmızı et açığının kapatılması için sürü yönetimine destek artarak sürüyor. Küçükbaş hayvancılık sektöründe sürü yenileme, büyütme çalışması yaparak çoban istihdam eden 210 binin üzerinde işletmeye 800 milyon liraya yakın destek ödemesi yapıldı.
ÇOBAN BAŞINA 6 BİN LİRA
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan rapora göre, çoban desteğiyle küçükbaş hayvan varlığının artırılarak 75 milyona çıkarılması hedefleniyor. Planlama sayesinde koyun sayısı geçen yıl yüzde 7.2 artarak 45.1 milyona, keçi sayısı yüzde 3 artarak 12.3 milyona ulaştı. Çoban istihdamı desteği kapsamında 100 baş ve üzeri koyun keçi varlığına sahip işletmelerden sertifika sahibi çoban istihdam eden, yıl içinde 5 ay prim yatıranlara yılda 6 bin lira destekleme ödemesi yapılıyor. Geçen yıl 3 bin 200'ün üzerinde çobana sertifika verildi. Genç çiftçi projesi kapsamında 352 bin, sözleşmeli küçükbaş hayvancılık projesi kapsamında da 88 bine yakın koyun dağıtımı gerçekleşti. Sürü büyütme ve yenileme desteği de bu yıl 100 liradan 125 liraya çıkarıldı.
HAZİNE ARAZİSİNDE ÜRETİM
Yatırımların desteklenmesi amacıyla Hazineye ait taşınmazlar tarım ve hayvancılık yatırımlarının teşviki için de kullandırılacak. Gelecek yıl sonuna kadar 60 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazının arzı gerçekleştirilecek. Hazine taşınmazları üzerinde üretim yapan çiftçilere de kolaylık sağlanıyor. Hazineye ait tarım arazilerinin ecrimisil ödenerek kullanılması yerine kira sözleşmesiyle kullanımı sağlanıyor. Hazineye ait tarım arazileri kullanıcılarına 10 yıla kadar doğrudan kiralanabiliyor ve kira bedelleri cari yıl için belirlenen ecrimisilin yarısı üzerinden hesaplanıyor.
ÜRETİCİYE DESTEK ARTIYOR
■ Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarımsal üretimi artırmaya yönelik tedbirleri masaya yatırdı. Hububat üretimi, gıdada arz güvenliği için tarımsal sulama başta olmak üzere yeni destekler devreye girerken, çiftçiye mazot ve gübre desteği sürecek. Tarımsal destek kapsamında temel girdilerden mazotun maliyetinin yüzde 50'sini devlet karşılayacak. Buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat üretimi yapan çiftçilere ek girdi desteği olarak dekara 50 lira ödeme yapılacak.