Danimarka: Suriyeli sığınmacıların oturum izni iptaline karşı toplanan imzalar meclise sunuldu
Danimarka'da yaşayan Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönderilmesine karşı olan bir girişim, topladığı 50 bin imzayı ülke parlamentosuna (Folleting) sundu.
Star Haber I Haber Merkezi - Dilekçe metninde "Folleting'in mevcut durumda Danimarka makamlarının mültecileri Suriye'ye geri göndermesine izin veren yasayı değiştirmesini istiyoruz." denildi.
Kopenhag yönetimi, 2020 yazından bu yana Beşar Esad rejiminin kontrolündeki Suriye başkentindeki Suriyelilerin dosyalarını "Şam'daki mevcut durum artık oturma iznini veya oturma izninin uzatılmasını haklı göstermiyor" diyerek yeniden incelemeye karar verdi.
Danimarkalı siyasi sınıfın çoğunluğu tarafından desteklenen bu karar, ülkede tartışmaları beraberinde getirdi.
Uluslararası Af Örgütü, eylül ayında yayınladığı bir raporda, Esad rejiminin güvenlik güçlerinin ülkelerine geri dönmek zorunda kalan düzinelerce Suriyeli mülteciye yönelik ihlallerini kınadı.
Danimarka, yasal olarak, "menşe ülkede, sivillere yönelik keyfi şiddet ve saldırılarla karakterize edilen özellikle ciddi bir durum" olması durumunda, süre sınırı olmaksızın geçici oturma izinleri veriyor.
'Sıfır sığınmacı' hedefini açıklayan Sosyal Demokrat hükümet, Suriye'de bu kriz durumu ortadan kalktığında düzenlemeyi de iptal edebileceğini duyurdu.
Göçmen Bürosu'nun mayıs ayında yayınladığı rakamlara göre, başlangıçta yalnızca geçici izin verilen en az 250 kişiden bu belgeler geri alındı.
Ulusal istatistik enstitüsüne göre, 5,8 milyonluk İskandinav krallığında, yarısından fazlası 2015 yılında gelen yaklaşık 35 bin 500 Suriyeli yaşıyor.
Danimarka hükümeti, Suriyelilerin oturma izinlerini ellerinden almanın yanı sıra, gönüllü olarak geri dönenlere kişi başına yaklaşık 20 bin euro para ödüyor.
"Danimarka sistematik iptale başlayan tek ülke"
İsveç ve Birleşik Krallık da Suriye'nin başkent bölgesindeki genel koşulların iyileştiği sonucuna varmışlardı.
Ancak sivil toplum örgütü Danimarka Mülteci Konseyi, Danimarka'nın bu gerekçelerle Suriyeli mültecilerin oturma izinlerini sistematik olarak iptal etmeye başlayan tek ülke olduğunu söyledi.
Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, Suriyeli mültecilerin güvenli ve gönüllü geri dönüşü için şartların bulunmadığını belirten bildiriler yayınladı.
Benzer şekilde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), devletlere Suriye vatandaşlarını ülkenin herhangi bir yerine, başkent gibi hükümet tarafından kontrol edilen bölgelere bile zorla geri göndermemeleri çağrısında bulundu.