Afganistan'da Taliban yönetiminde eğitim: Kız öğrencilerin durumu ne olacak?

Amerika Birleşik Devletleri'nin askerleri çekmeye başlamasıyla ülkenin kontrolünü ele geçiren Taliban artık kendi kanunlarını ve uygulamalarını devreye sokmaya başladı.

İSTANBUL ( Star Haber ) - Her ne kadar Taliban liderleri 1996 ve 2001 yılları arasındaki iktidarları sırasında uyguladıkları sert yönetimden farklı bir yol izleyeceklerini duyursa da halk arasında endişe hakim. Özellikle Taliban'ın ilk iktidarı sırasında sosyal hayattan soyutlanan kadınlar ve eğitim almalarına izin verilmeyen kız çocukları geleceklerinin ne olacağını merak ediyor.

Euronews, Taliban yönetimi altında neler hissettiklerini ve yaşamlarının nasıl değiştiğini kadın öğretmenlere ve kız çocuklara sordu.

En büyük sorunlarından bir tanesinin gençleri motive etmek olduğunu belirten Sadia Şerifi "Ders çalış desek; hangi amaçla ders çalışalım diyorlar. Bizim bir hedefimiz yok, bizim herhangi bir geleceğimiz yok diyorlar" ifadelerini kullandı.

Eskiden bir sınıfta 45-50 öğrenci varken şu anda 12-15'ten fazla öğrenci gelmediğini belirten Şerifi birçok öğretmen ve öğrencinin ülkeyi terk ederek mülteci olduğunu vurguluyor.

"İslam Emirliği'nin" kız öğrencilerin okula gitmeye devam edebileceği sözünü tutmasını isteyen Şerifi öğrencilerin sözleri ile uygulamalarının aynı olması halinde sakin bir kafa ile eğitime devam edebileceklerini belirtiyor.

Kız ve erkek öğrencilerin ayrı olması konusundaki kararın da sıkıntı olacağını söyleyen şerifi ülkedeki öğretmenlerin çoğunun kadın olduğunu ve öğretmenlerin de ayrılması durumunda öğrencileri okutacak öğretmen bulunamayacağını vurguluyor.

Bu arada okula gelmeye devam eden öğrenciler ise ne olacağını bilemediklerini ama okula devam etmek istediklerini söylüyor.

Anne ve babalarının kendilerini okula gönderirken korktuklarını belirten öğrenciler Taliban'ın kız çocuklarına altıncı sınıfa kadar gitmesine izin verileceğini söylediğini durduklarını ve ne olacağını bilmediklerini vurguluyor.

Afganistan’da kadınların çalışmasına izin verilmemesi halinde bunun ülkeye hem maddi hem de manevi bir darbe olacağını belirten üniversite öğretmeni Nigina Bilali ise ülkenin insan gücünün yüzde 48,5'ini kadınların oluşturduğunu ve onlar olmadan Afganistan'ın inşa edilemeyeceğini vurguluyor.